Behandelingen

  • vaccine3 Vaccineren
  • Titer bepalingen
  • Sterilisatie & castratie hond
  • Sterilisatie & castratie kat
  • Euthanasie

vaccine3 Vaccineren

Door het vaccineren van dieren beschermen wij onze trouwe viervoeters tegen besmettelijke virussen die ernstige ziektes veroorzaken.

Door uw dier jaarlijks te vaccineren bouwt uw dier antistoffen op zodat wanneer deze in aanraking komen met het virus deze minder schadelijk is voor het dier en er minder ziek van worden.

Vaccineren hond

Voor honden zijn er een aantal basisvaccinaties die jaarlijks of om de paar jaar gegeven moeten worden, afhankelijk van de werkzaamheid van de vaccins. Denk hierbij aan:

Hondenziekte: een ernstige virale ziekte die ademhalingsproblemen en neurologische schade kan veroorzaken.
Parvo virus: zeer besmettelijk en dodelijk, vooral voor pups.
Leverziekte: veroorzaakt leverontsteking met ernstige complicaties.
Ziekte van Weil (Leptospirose): Deze ziekte kan niet alleen honden ernstig ziek maken maar is ook overdraagbaar op mensen. Het kan leiden tot lever- en nierfalen en andere levensbedreigende complicaties. Jaarlijkse vaccinatie is essentieel voor zowel uw hond als uzelf.
Besmettelijke Hondenhoest (Kennelhoest): belangrijk voor honden die veel in contact komen met andere honden, bijvoorbeeld in pensions of op training.

Pups worden bij een leeftijd van 6 weken voor het eerst gevaccineerd, dit gebeurt dus nog bij de fokker. Daarna krijgt de jonge pup bij 9 weken, 12 weken, 6 maanden en vanaf dan worden de vaccinaties elk jaar gegeven.

Naast de jaarlijkse basis vaccinaties is voor het buitenland de Rabiës vaccinatie verplicht, dit is de vaccinatie tegen hondsdolheid. Deze vaccinatie dient 21 dagen voor vertrek gegeven te worden. Maak hiervoor dus altijd tijdig een afspraak.

Vaccineren kat

Ook voor katten is het belangrijk dat deze elk jaar worden vaccineert, zelf als uw kat niet buiten komt. Virussen kunnen namelijk via contact met besmetten dieren of oppervlakte worden overgedragen.

Vaccinaties die belangrijk zijn bij katten zijn:

Kattenziekte: een ernstige ziekte die vooral jonge kittens hard treft. Symptomen zijn braken, diarree en uitdroging.
Niesziekte: veroorzaakt door verschillende virussen, die leiden tot langdurige gezondheidsproblemen zoals chronische niesbuien en ontstekingen.
Bordetella bronchiseptica: een bacterie die luchtwegproblemen veroorzaakt, met name in omgevingen waar veel katten samenkomen. Mocht uw kat in ons kattenhotel verblijven, dan is deze vaccinatie noodzakelijk.

De laatste jaren zien we helaas een stijging in de besmetten katten met kattenziekten in het wild. Vaccinatie is daarom niet alleen belangrijk voor uw eigen dier maar ook ter bescherming van zwerfdieren.

Kittens vaccineren vanaf 9 weken leeftijd, 12 weken en 1 jaar leeftijd, daarna dient de vaccinatie jaarlijks herhaald te worden.

Vaccineren konijnen

Als konijneneigenaar wil je natuurlijk dat je viervoeter gezond en gelukkig is. Een belangrijke stap in het beschermen van je konijn tegen ernstige ziektes is het vaccineren. Hier lees je waarom het essentieel is om je konijn te laten vaccineren:

Er zijn twee grote ziekten waar je konijn door vaccinatie beschermd kan worden:

  1. Viral Haemorrhagic Disease (VHD) – Deze ziekte is zeer besmettelijk en kan binnen enkele uren de gezondheid van je konijn ernstig aantasten. Het kan zelfs dodelijk zijn.
  2. Myxomatose – Een virale ziekte die wordt verspreid door vlooien, muggen of contact met geïnfecteerde dieren. Myxomatose kan ook snel fataal zijn als het niet op tijd behandeld wordt.

Beide ziekten kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je konijn, en de symptomen zijn vaak moeilijk te herkennen in de vroege stadia. Vaccinatie is de beste manier om deze ziekten te voorkomen.

Een vaccinatie kan gegeven worden vanaf 6-8 weken leeftijd van het konijn. Daarna dient de vaccinatie jaarlijks herhaald te worden zodat de bescherming op peil blijft.

Titer bepalingen

Wat is titeren?

Titeren is een bloedtest bij je hond om te kijken of hij nog genoeg antistoffen heeft tegen bepaalde ziektes waartegen hij ooit is ingeënt, zoals:

  • Hondenziekte (ziekte van Carré)
  • Parvo
  • Hepatitis (leverziekte)

Door deze bloedtest kunnen wij dus zien of een nieuwe vaccinaties als echt nodig is, of dat uw trouwe viervoeter nog genoeg antistoffen heeft in zijn lichaam
(Let op! Het is niet mogelijk om de Ziekte van Weil te titeren, omdat de infectie druk (kan op besmetting) in Nederland hoog ligt dienen we voor deze ziekte jaarlijks te vaccineren).

Waarom doen we titeren?

We titeren onze honden om over vaccineren te voorkomen, wanneer uw trouwe viervoeter nog genoeg antistoffen heeft kunnen we soms voor wel 3 jaar aftekenen in het paspoort.

Ook de gezondheid van de hond is zeker een reden om een titer bepaling uit te voeren. Sommige honden hebben namelijk erg veel last van de vaccinaties, door de titer bepaling is vaccineren dus misschien helemaal niet nodig.

Door een titer bepaling uit te voeren kunnen we dus per individu maatwerk leveren, elke hond is anders en door de bepaling kijken we dus naar de persoonlijke bescherming en maken we een plan op maat voor uw trouwe viervoeter.

Wanneer doen we een titer bepaling?

Het advies voor een titer bepaling is om dit te doen vlak voor de nieuwe vaccinatie, op die manier kunnen we namelijk kijken hoe de bescherming op dat moment is en vanuit daar schikt maatwerk leveren.

Hoe gaat titeren zijn werk

Wanneer u komt voor een titer bepaling krijgt uw trouwe viervoeter altijd een gezondheidscontrole. Daarna wordt er een klein beetje bloed afgenomen uit de poot of hals.

Zodra het bloed is afgenomen mag u met uw trouwe viervoeter naar huis, het bloed wordt dan op de praktijk onderzocht in het lab. Hier testen wij doormiddel van de bloedtest hoeveel antistoffen er nog in het bloed aanwezig zijn.

Aan de hand van de uitslag kijken we of uw dier nog voldoende antistoffen in het lijf heeft of dat opnieuw vaccineren toch noodzakelijk is. U wordt hier dan telefonisch van op de hoogte gebracht.

Mocht vaccineren nodig zijn kunnen we hier direct een afspraak voor maken.

Sterilisatie & castratie hond

Sterilisatie teef

Waarom zou je je hond laten steriliseren?

Sterilisatie is een operatie waarbij de eierstokken (en soms een deel van de baarmoeder) van een teef verwijderd worden. Hierdoor wordt ze onvruchtbaar, heeft ze geen loopsheid meer en kan ze niet meer drachtig worden.

Voordelen van sterilisatie:

  • Voorkomen van ongewenste nestjes en loopsheid.
  • Voorkomen/kans verminderen op gezondheidsproblemen zoals melkkliertumoren (borstkanker) en baarmoederontsteking.
  • Gedragsverbetering: minder onrust, gejank of schijnzwangerschap.
  • Verminderde kans op suikerziekte door het wegvallen van hormonen.

Nadelen:

  • Gewichtstoename: Gesteriliseerde honden kunnen sneller aankomen, maar dit is te voorkomen met de juiste voeding.
  • Gedragsverandering: Sommige honden kunnen wat dominanter of trager worden.
  • Kleine kans op urine-incontinentie bij oudere honden, vooral bij grotere rassen.

Beste tijd voor sterilisatie:

  • Na de eerste loopsheid, het advies is om 3 maanden na de loopsheid de operatie uit te voeren. Op dit moment is namelijk de hormoon huishouding op zijn laagste en hebben we de minste kans op complicaties.

Herstel na de operatie:

  • Na de sterilisatie heeft je hond rust nodig, vooral in de eerste dagen. Ze mag niet aan de wond likken, dus zorg voor een beschermende halskraag of petshirt. Samen kijken we met u wat het beste past bij uw trouwe viervoeter.
  • Pijnstillers helpen bij het herstel. Deze krijgt ze op de dag zelf als injectie en daarna nog 3 dagen in tabletvorm voor mee naar huis. Binnen 10-14 dagen mogen ze rustig weer wat meer gaan doen.
  • Sterilisatie kan je hond helpen gezonder te blijven en voorkomt veel ongemakken. Bespreek met je dierenarts het beste moment voor jouw hond!

Castratie reu

Wat betekent castratie?

Castratie is een operatie waarbij de testikels van je reu worden verwijderd. Dit maakt hem onvruchtbaar en kan verschillende voordelen hebben voor zowel zijn gezondheid als gedrag.

Hier lees je waarom castratie een goed idee kan zijn:

  • Voorkomen van ongewenste nestjes: Als je niet van plan bent om met je reu te fokken, voorkomt castratie dat hij nakomelingen kan krijgen.
  • Verbetering van gedrag:
    - Minder markeren: Castratie kan helpen om het gedrag van je reu te verminderen, zoals het markeren van zijn territorium met urine (sproeien).
    - Minder agressie: Bij sommige reuen helpt castratie om agressief gedrag of dominantie tegenover andere honden te verminderen.
    - Minder afdwalen: Reuen die niet gecastreerd zijn, kunnen soms de drang hebben om weg te lopen op zoek naar teefjes in de loopsheid. Castratie kan dit gedrag verminderen.
  • Gezondheidsvoordelen:
    - Minder risico op prostaatproblemen: Castratie vermindert de kans op prostaatproblemen zoals  prostaatvergroting of -infecties, die vaak voorkomen bij oudere reuen.
    - Voorkomen van testikelkanker: Reuen die niet gecastreerd worden, hebben een verhoogd risico op testikelkanker. Castratie voorkomt dit volledig.
    - Geen zaadlozing meer: Een gecastreerde reu heeft geen zaadlozing meer, wat betekent dat hij geen seksueel verlangen heeft en niet meer probeert te paren met andere honden.

Nadelen van castratie:

Hoewel de voordelen opwegen tegen de nadelen, zijn er enkele zaken om in gedachten te houden:

  • Gewichtstoename: Gecastreerde honden hebben vaak een lager metabolisme, waardoor ze sneller aankomen. Dit kan voorkomen worden door je hond de juiste voeding en voldoende beweging te geven.
  • Gedragsverandering: In sommige gevallen kan castratie leiden tot een verandering in gedrag, zoals dat sommige honden minder actief of iets rustiger worden. Dit is echter meestal geen probleem, zolang je voldoende met je hond blijft spelen en bewegen.

Overleg altijd met de dierenarts of castratie geschikt is voor uw trouwe viervoeter. Soms is het namelijk wenselijk om eerst chemische castratie uit te voeren (doormiddel van een chip met hormonen) om te kijken of wel het gewenste effect wordt behaald.

Herstel na de operatie:

  • Na de sterilisatie heeft je hond rust nodig, vooral in de eerste dagen. Ze mag niet aan de wond likken, dus zorg voor een beschermende halskraag of petshirt. Samen kijken we met u wat het beste past bij uw trouwe viervoeter.
  • Pijnstillers helpen bij het herstel. Deze krijgt ze op de dag zelf als injectie en daarna nog 3 dagen in tabletvorm voor mee naar huis. Binnen 10-14 dagen mogen ze rustig weer wat meer gaan doen.

Sterilisatie & castratie kat

Sterilisatie poes

Waarom zou je je kat laten steriliseren?

Sterilisatie is een eenvoudige en veilige operatie waarbij de eierstokken (en soms de baarmoeder) van een kat worden verwijderd. Dit maakt haar onvruchtbaar en voorkomt dat ze in de toekomst kittens krijgt. Maar sterilisatie heeft meer voordelen dan alleen het voorkomen van ongewenste nestjes. Hier lees je waarom het belangrijk is om je kat te steriliseren.

 Voordelen van sterilisatie:

  1. Voorkomen van ongewenste kittens: De belangrijkste reden om een kat te steriliseren is het voorkomen van ongewenste nestjes. Elk jaar worden er wereldwijd miljoenen kittens geboren, waarvan een groot aantal zonder thuis terechtkomt. Sterilisatie helpt overbevolking van kattenpopulaties te voorkomen.
  2. Geen krolsheid meer: Een kat die niet gesteriliseerd is, komt in de zogenaamde "krolsheid" wat betekent dat ze op bepaalde tijden van het jaar heel veel miauwt, vaak onrustig is en op zoek gaat naar een mannelijke kat. Na sterilisatie is je kat niet meer krols en wordt ze dus rustiger.
  3. Gezondheidsvoordelen:
    o    Verminderde kans op baarmoederinfecties (pyometra): Dit is een ernstige en vaak levensbedreigende aandoening die alleen voorkomt bij niet-gesteriliseerde katten. Door te steriliseren verklein je het risico op deze ziekte enorm.
    o    Minder kans op borstkanker: Als je kat vóór haar eerste krolsheid wordt gesteriliseerd, vermindert de kans op borstkanker aanzienlijk. Hoe ouder de kat wanneer ze gesteriliseerd wordt, hoe groter de kans dat ze later borstkanker ontwikkelt.
  4. Verbetert gedrag:
    o    Minder onrustig gedrag: Krolse katten kunnen soms heel luidruchtig zijn en onrustig gedrag vertonen, zoals voortdurend miauwen en proberen weg te lopen. Sterilisatie voorkomt dit gedrag.
    o    Minder territoriaal gedrag: Niet-gesteriliseerde katten, vooral vrouwtjes, kunnen soms agressiever of meer territoriaal worden, wat kan leiden tot conflicten met andere katten in de buurt. Sterilisatie kan dit gedrag helpen verminderen.

Mogelijke nadelen van sterilisatie:

Hoewel de voordelen duidelijk zijn, zijn er ook enkele overwegingen:

  • Gewichtstoename: Gesteriliseerde katten hebben vaak een lagere stofwisseling, wat betekent dat ze sneller aankomen. Dit kan voorkomen worden door haar voeding aan te passen en haar voldoende beweging te geven.
  • Veranderingen in gedrag: Sommige katten kunnen na sterilisatie iets rustiger of minder actief worden, maar dit is meestal geen probleem als je haar blijft uitdagen met speeltjes en aandacht.

Wanneer moet je een kat laten steriliseren?

De ideale leeftijd om je kat te laten steriliseren is vanaf 6 maanden leeftijd. Dit voorkomt veel van de gezondheids- en gedragsproblemen die samenhangen met de krolsheid. Het is echter nooit te laat om te steriliseren, dus ook oudere katten kunnen van de voordelen profiteren.

Hoe gaat de sterilisatie?

Sterilisatie is een veilige operatie die onder algehele narcose wordt uitgevoerd. Je kat zal de ingreep goed verdragen en meestal snel herstellen. Na de operatie moet ze een paar dagen rustig aan doen en mag ze niet springen of rennen of naar buiten.

Tijdens de operatie krijgt uw trouwe vriend een pijnstiller d.m.v. injectie, daarna krijgt u ook voor een aantal dagen mee naar huis.

Het is belangrijk dat de kat niet aan de wond kan likken, daarom adviseren wij altijd een medical pet shirt of een kraag voor 10 dagen. Wanneer op de controle na 10 dagen blijkt dat de wond goed genezen is hoeft deze niet meer gedragen te worden.

Castratie kater

Castratie is een eenvoudige operatie waarbij de testikels van je kater worden verwijderd. Dit maakt hem onvruchtbaar en kan allerlei voordelen hebben voor zijn gezondheid en gedrag. Hier lees je waarom het belangrijk is om je kater te castreren.

 Voordelen van castratie:

  1. Voorkomen van ongewenste nestjes: Door je kater te castreren, voorkom je dat hij kittens kan krijgen. Ongewenste nestjes kunnen leiden tot overbevolking van katten, wat betekent dat veel kittens geen thuis vinden. Castratie helpt dus om het aantal straatkatten en asielkatten te verminderen.
  2. Verbetering van gedrag:
    o    Minder sproeien: Niet-gesteriliseerde katers hebben de neiging om hun territorium af te bakenen door in huis of in de tuin te sproeien. Castratie helpt dit gedrag te verminderen of zelfs te stoppen.
    o    Minder agressie: Katers kunnen soms agressief zijn naar andere katers, vooral als ze de drang voelen om hun territorium te verdedigen. Castratie kan helpen om dit agressieve gedrag te verminderen.
    o    Minder geneigd om weg te lopen: Niet-gesteriliseerde katers hebben de natuurlijke neiging om op zoek te gaan naar een vrouwtje in de loopsheid. Dit kan leiden tot het weglopen van je kater of zelfs gevaarlijke situaties in het verkeer. Castratie vermindert deze drang om weg te lopen.
  3. Gezondheidsvoordelen:
    o    Minder risico op testikelkanker: Castratie voorkomt testikelkanker, een ziekte die voorkomt bij niet-gesteriliseerde katers.
    o    Minder kans op prostaatproblemen: Niet-gesteriliseerde katers hebben een verhoogd risico op prostaatproblemen naarmate ze ouder worden. Castratie verlaagt dit risico aanzienlijk.
  4. Minder seksuele frustratie: Kater kan tijdens de voortplantingsseizoenen heel gefrustreerd raken door zijn seksuele instincten. Dit kan leiden tot luid miauwen, onrustig gedrag en zelfs destructief gedrag in huis. Castratie zorgt ervoor dat je kater zijn seksuele verlangens niet meer hoeft te uiten.

Mogelijke nadelen van castratie:

Hoewel de voordelen groot zijn, zijn er enkele dingen om in gedachten te houden:

  • Gewichtstoename: Castratie kan de stofwisseling van je kater vertragen, wat kan leiden tot gewichtstoename. Dit kan echter voorkomen worden door zijn voeding aan te passen en hem voldoende beweging te geven.
  • Veranderingen in gedrag: Sommige katers kunnen na castratie iets rustiger of minder actief worden, maar dit is meestal geen probleem zolang je hem genoeg speeltijd en aandacht geeft.

Wanneer moet je je kater laten castreren?

De ideale tijd om je kater te castreren is 6 maanden oud, voordat hij seksueel actief wordt. Dit voorkomt ongewenst gedrag zoals sproeien en weglopen. Het is echter nooit te laat om te castreren, en ook oudere katers kunnen profiteren van de voordelen van castratie.

Hoe gaat de castratie?

De castratie wordt uitgevoerd onder narcose. Het is een relatief eenvoudige ingreep waarbij de dierenarts de testikels van je kater verwijdert. Na de operatie heeft je kater wat rust nodig, maar hij herstelt meestal snel. De eerste dagen mag u kat niet naar buiten. Dit omdat het reactie vermogen door de narcose wordt vertraagd en het gevaar niet inziet.

Euthanasie

Afscheid nemen

Helaas komt er bij al onze huisdieren ooit het moment dat we afscheid moeten nemen. Het liefst willen we die beslissing niet zelf nemen, maar uit ervaring blijkt dat we toch vaak voor dat moment komen te staan. Het moment waarop we vinden dat ons geliefde huisdier niet langer mag lijden en er geen uitzicht meer is op genezing of herstel. Dan is er de mogelijk om er voor te kiezen om je huisdier in te laten slapen (euthanasie).

We willen hier uitleggen hoe het proces van euthanasie bij ons gaat.

Wanneer besluit je om je huisdier in te laten slapen?

De beslissing om je huisdier in te laten slapen is heel moeilijk. Je wilt het niet te vroeg laten gebeuren, maar ook niet te laat. Meestal is het een gezamenlijk besluit tussen de eigenaren en de dierenarts. Als het moment nadert is het ook verstandig om op tijd een afspraak met uw vaste dierenarts te maken om het te bespreken.

Samen kunnen we dan vaststellen of euthanasie nodig is en wanneer.

Wat moet je op tijd regelen?

Als u besloten hebt tot euthanasie van uw huisdier of het afscheid nadert, is het ook belangrijk om na te denken over wat uw wilt dat er met uw dier gebeurt, nadat het is overleden.

Veel baasjes kiezen voor crematie in een huisdiercrematorium. Zij komen uw overleden huisdier halen op de kliniek of bij u thuis en zorgen voor een waardig afscheid, waar u bij kunt zijn of juist niet. U kunt de as dan uit laten strooien of in een urn bewaren. Dat is ook afhankelijk of u kiest voor individuele crematie of groepscrematie.

In vele gemeenten mag u ook uw huisdier zelf begraven op eigen grondgebied, maar daar zijn wel voorwaarden aan, die u bij uw gemeente kunt opvragen. 

Hoe gaat het inslapen van je huisdier?

Het inslapen kan op de kliniek plaatsvinden, maar is ook bij u thuis mogelijk.

Op de kliniek proberen we te zorgen voor een rustige omgeving. U kunt het dekentje of de mand meenemen waar uw huisdier aan gewend is. Zo proberen we een vertrouwde omgeving te maken voor uw huisdier.
Bij een euthanasie aan huis dient u er wel rekening mee te houden dat het alleen overdag en door de week kan. Als u op tijd een afspraak maakt, kunnen we dit meestal goed met u afstemmen.

Het inslapen begint met een prikje om uw huisdier in slaap te laten vallen, de voornarcose. We proberen altijd te zorgen dat dit zo pijnloos mogelijk gebeurt, maar sommige dieren reageren er wel even op. Als uw huisdier erg bang is voor de dierenarts of prikken dan kunnen we van te voren tabletten geven om de angst wat weg te nemen.

Als uw huisdier goed slaapt en niets meer voelt, zal de dierenarts, meestal via een bloedvat in de voor- of achterpoot, het inslaapmiddel toedienen. Soms is het bij oudere en zieke dieren wat moeilijk een goed bloedvat te vinden, maar u hoeft zich geen zorgen te maken. Uw huisdier voelt het niet en we vinden altijd een oplossing om het middel toe te dienen.

Als de dierenarts vastgesteld heeft is dat uw huisdier overleden is, kunt u echt afscheid nemen en zal het door het crematorium opgehaald worden of zorgt u zelf uw overleden huisdier.


Wat moet er daarna nog geregeld worden?

Als u afscheid hebt genomen, hebt u meestal eerst tijd nodig om het verdriet te verwerken. Deze periode is voor iedereen anders voor wat betreft de duur en intensiteit. Er is ook geen algemeen advies of je direct weer een nieuw huisdier moet nemen of juist moet wachten. Dat is voor iedereen anders en persoonlijk.

U krijgt van ons een overlijdensverklaring, die u kunt gebruiken om andere instanties in te lichten, zoals bijvoorbeeld de gemeente (i.v.m. de hondenbelasting), de instantie waar u huisdier met de chip geregistreerd staat, de huisdierenverzekering en wellicht ook andere dierenzorginstellingen.