Vaccicheck

De vaccinatiecontrole is een test om te bepalen of uw huisdier nog genoeg antilichamen heeft

  • Wat is de vaccicheck?
  • Wat test de vaccicheck?
  • Vaccineren op maat!
  • Vaccicheck: voor welke dieren en ziekten?
  • Vaccicheck en pensions, shows, asiels
  • Kosten vaccicheck

Wat is de vaccicheck?

Wat is de vaccicheck?

Met vaccinaties voorkom je dat dieren infectieziekten oplopen. De meeste vaccinaties moeten jaarlijks of meerjaarlijks herhaald worden. Maar is dat wel nodig? De vaccicheck is een test waarbij de dierenarts een paar druppels bloed bij je dier afneemt om te bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte (HCC) of bij de kat kattenziekte.

Wat test de vaccicheck?

Wat test de vaccicheck?

De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) geeft aan of je dier voldoende afweerstoffen heeft. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie op dat moment niet nodig. Daardoor kun je overbodig vaccineren voorkomen. De test kan ieder jaar of iedere drie jaar herhaald worden om te bepalen of de antistoffen in de bloedspiegel nog voldoende bescherming bieden. De geadviseerde frequentie is afhankelijk van het testresultaat.

Vaccineren op maat!

Vaccineren op maat!

Dankzij de informatie uit de test kan de dierenarts het vaccineren aanpassen aan de gezondheid, leeftijd en leefomstandigheden van jouw dier.

Vaccicheck: voor welke dieren en ziekten?

Vaccicheck: voor welke dieren en ziekten?

Er is voorlopig alleen een test voor honden en een voor katten. Bij de kat gaat het om kattenziekte (panleukopenia). Bij de hond gaat het om parvo, hondenziekte (distemper) en besmettelijke leverziekte (hepatitis).

Let op! De vaccinatie tegen de ziekte van weil valt hier niet onder en is jaarlijks nodig.

Goed om te weten!

En combineer de jaarlijkse inentingen van je hond of kat met de Vaccicheck. Dat kan voordeliger zijn en je dier onnodige inentingen sparen.

Vaccicheck en pensions, shows, asiels

Vaccicheck en pensions, shows, asiels

Pensions, shows en asiels accepteren de uitkomst van de test (titerbepaling) en een verklaring van de dierenarts in het inentingsboekje als bewijs dat de hond of kat voldoende gevaccineerd is.

Kosten vaccicheck

Kosten vaccicheck

Je kunt voor het afnemen van bloed een afspraak maken. Het onderzoek van het afgenomen bloed (de Vaccicheck) doen de dierenartsen op woensdag en vrijdag. Door dit op vaste dagen en tijden te doen kunnen we je snel de uitslag doorgeven en de kosten laag houden. De Vaccicheck is inclusief bloedafname, bespreking en uitleg van de uitslag en de registratie in het paspoort.

* De Vaccicheck wordt aangeraden door de overheid en is sinds februari 2016 opgenomen in de richtlijnen van de WSVA en geldig voor de NVWA.